Zwangerschapsbegeleiding / kinkhoestvaccinatie

Als je zwanger bent, heb je begeleiding nodig. Dit kan bij de gynaecoloog, maar voor een normale zwangerschap ook gedeeltelijk bij de huisarts en/of vroedvrouw. Samen zorgen we dat jij, je partner en je baby goed opgevolgd worden. Bij de gynaecoloog zullen de echografieën gebeuren en bepaalde prenatale testen. De consulten tussen de verschillende zorgverleners wisselen elkaar af. De eerste bloedafname dient te gebeuren bij je huisarts. In onze praktijk gebeurt de zwangerschapsbegeleiding vnl door onze praktijkassistente Sarah die vroedvrouw is. De zwangerschapsopvolging kan in onze praktijk op volgende momenten van de zwangerschap gebeuren:

  • begin van de zwangerschap: eerste bloedafname, informatie aangaande voeding, ziekten, kwaaltjes,…
  • vanaf 12 weken kan een NIPT-test (bloedafname) afgenomen worden om het risico op downsyndroom (trisomie 21), edwardssyndroom (trisomie 18) en patausyndroom (trisomie 13) na te gaan. Men kan ook het geslacht van de baby hiermee bepalen.
  • 16 weken: algemene controle bestaande uit controle van uw bloeddruk, gewicht, urine en de harttonen van de baby en navraag rond vragen en beleving van de zwangerschap.
  • rond 24 weken dient er een suikertest te gebeuren om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten. Dit gebeurt via het drinken van een suikerdrankje en aansluitend een bloedafname. We doen ook een algemene controle.
  • tussen de 30-32 weken: algemene controle en plaatsing van het vaccin tegen kinkhoest voor u en eventueel uw partner